“Leidinggeven is luisteren…“

Geert Hoving

Vorige week werd tijdens het TV programma WNL mijn aandacht getrokken door deze uitspraak van Dirk Lips, directeur van 25 vakantie- en attractieparken in Nederland (o.a. de Beekse Bergen)

“Een leidinggevende moet zich dienend opstellen”, zo beweerde hij. “Luisteren naar wat mensen bezig houdt, voorwaarden scheppen zodat hun talenten uit de verf komen en ze optimaal kunnen presteren. Zo behaal je samen de beste resultaten”

Het lijkt zo simpel als je dit hoort, maar elke dag ervaar ik dat veel leidinggevenden worstelen met hun rol. Vaak hebben ze ongepland een leidinggevende rol gekregen, omdat ze goed zijn in hun vak of de meeste ervaring hebben is het bijna vanzelfsprekend dat ze als leider gezien worden.

Als leidinggevende zit je vaak tussen twee vuren in. Het management verlangt steeds betere resultaten en de medewerkers vinden dat je te veel van ze vraagt. Het verenigen van deze ogenschijnlijk tegengestelde belangen is geen sinecure. Dat geldt zeker voor leiders die naast hun leidinggevende taken een overvolle agenda hebben met uitvoerende taken, vergaderingen en het verzamelen van stuur- en kengetallen.

Leidinggeven is een vak op zich, daar ben ik na 30 jaar ervaring heilig van overtuigd. Om het beste uit mensen te kunnen halen, moet je ze kennen, moet je weten wat ze bezig houdt, zowel zakelijk als privé. Door goed te luisteren en te kijken weet je wie je waar en wanneer het beste voor kunt inzetten. En als je je daarnaast opstelt als coach en medewerkers stimuleert en motiveert en ze ook regelmatig de spiegel voor houdt, behaal je de beste resultaten.

Om als leider succesvol te kunnen zijn is het een voorwaarde dat je dagelijks voldoende tijd hebt om aandacht te schenken aan je mensen zodat je weet wat er speelt en indien nodig tijdig kunt bijsturen. Dat maakt je baan als leidinggevende leuk.

Door het deze week verschenen rapport van organisatie psycholoog Kilian Wawoe van de Vrije Universiteit van Amsterdam werd ik bevestigd in deze overtuiging. Uit een langjarig onderzoek blijkt dat de jaarlijkse functioneringsgesprekken cyclus geen positief effect hebben op de motivatie van medewerkers, maar leidt tot veel frustratie. Hij heeft becijferd dat het de BV Nederland 1 miljard per jaar kost. Hij pleit voor het afschaffen van dit systeem en wil het vervangen door ‘doorlopende coaching’.

Worstel jij soms ook met je leidinggevende rol ? Kijk dan eens naar het coachingsprogramma van Cvites op onze website.