“Waarom doe ik eigenlijk wat ik doe?”

Maaike Brasser

Recent kreeg ik een leuke opdracht van Marlous, adviseur Dagelijkse Bankzaken bij Rabobank Emmen-Coevorden. Marlous, hoogopgeleid met een  jong gezin was uitgeblust en had meer plezier in de neventaken op haar werk dan haar eigenlijke functie. Ze wilde haar talenten en persoonlijke drijfveren ontdekken, zodat ze weer met hernieuwde energie aan het werk kon. Marlous was, zoals wel vaker gebeurt, van de ene baan in de andere baan gerold, zonder bewust een keuze te maken voor een bepaalde functie. Ze meldde zich bij Cvites met de vraag “Wat zijn mijn talenten en echte ambities?” Deze dame was dapper genoeg om zichzelf vragen te stellen én te beantwoorden bij elke (loopbaan) keuze die ze maakte. Het thema dat tijdens dit traject -op werk en privé terrein- naar boven kwam was: “Waarom doe ik eigenlijk wat ik doe?”

Gedurende het loopbaan oriëntatie traject (her)ontdekte Marlous haar talenten, ambities en drijfveren. Deze waren zichtbaar in haar privéleven, want ze is naast adviseur op het werk, een enthousiaste teamcoach in de sportwereld. Marlous bleek een uitstekende aanjager en coach te zijn en weet daardoor onder andere teamprestaties te verbeteren. Een rol die haar past en die ze ook graag in haar werk in wil zetten.

Met loopbaancoaching zet je nieuwe stappen in je loopbaan maar dat betekent niet altijd het opzeggen van je huidige baan. Rabobank Emmen-Coevorden bleek haar talent en ambitie te herkennen en binnen de eigen organisatie in te willen zetten. “Waarom nieuwe medewerkers werven, terwijl je het talent al in huis hebt?”, aldus manager Marthe. Dit is een mooi voorbeeld van wat er kan gebeuren met loopbaancoaching als je antwoord krijgt op de vragen: “Wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik?” En het is een mooi voorbeeld van een werkgever die het eigen talent in huis herkent en ruimte biedt op het werk om zich verder te ontwikkelen.

Loopbaancoaching is een positieve beweging. We starten namelijk op een punt in de loopbaan waarop iemand zonder druk van buiten op zoek gaat naar nieuwe kansen en ontwikkel mogelijkheden. Toch lijkt het niet altijd makkelijk om tegen je werkgever te zeggen dat jij je wilt heroriënteren op je loopbaan en functie, want; “stel dat ze denken dat ik mijn werk niet meer leuk vind?”

Het is belangrijk om regie te nemen over je loopbaan. De wereld en de functies zoals wij ze kennen veranderen in een hoog tempo. Als je kijkt naar de arbeidsmarkt prognoses hebben we te maken met digitalisering en robotisering. Er komt steeds meer vraag naar hoger opgeleid personeel, met tegelijkertijd een tekort aan technisch geschoolde vakmensen op MBO niveau. Flexibilisering van arbeidsrelaties en een leven lang leren zijn veel gehoorde termen. Waarom wachten? Wil jij ook verder kijken dan je eigen functie? Neem dan contact op met Cvites!