Van ‘moeten’ naar plezier, rust en zekerheid.

Anita van Veen

Ik ben Ilse en werk als logopedist. Ik heb in mijn arbeidsverleden altijd volledig gewerkt. Al bijna 30 jaar werk ik in de gehandicaptenzorg en daarnaast heb ik in het onderwijs en de gezondheidszorg gewerkt.

Door het combineren van die banen heb ik mezelf altijd kunnen ontwikkelen, maar de lat ook altijd erg hoog gelegd. In mijn eerste baan kon ik wegens tijdgebrek niet alles doen wat ik wilde, in mijn tweede baan werd er gaandeweg steeds meer van me gevraagd. De ontwikkelingen gingen snel en ik moest erg veel omschakelen.

De teams, de hoeveelheid, de inhoud, het omschakelen en de onzekerheid die dit veroorzaakte maakte mij overspannen met een burn-out als gevolg. Ik kwam thuis te zitten met wel meteen weer de wil snel te gaan beginnen. Maar toen ik vier dagen thuis zat kreeg mijn vriend een herseninfarct met blijvende gevolgen. Hij belandde na vier maanden in een verpleeghuis en daar woont hij nog steeds. Nu werd het écht te veel; zowel je privé- als werksituatie wordt onderuit geschoffeld. Hoe regel je dat allemaal voor jezelf?

Outplacement bij Cvites

In juli 2015 wist ik dat mijn contract bij de tweede instelling in goed overleg zou stoppen. Er werd mij een outplacementtraject aangeboden bij Cvites. Mijn eerste reactie: ‘Nergens voor nodig, ik kan het zelf wel!’ Maar wat ben ik blij dat ik dit traject ben aangegaan.

Vanaf oktober 2015 heeft Anita van Veen van Cvites mij bijgestaan. Stap voor stap met ruimte voor mijn emoties zijn we mijn proces ingegaan. Er werd een start gemaakt met mijn persoonlijke assessment (TSI); inzicht krijgen in mijn gedrag, drijfveren en motivaties. Sommige zaken weet je wel maar een dergelijk overzicht geeft een heel compleet beeld voor aandachtspunten en juist ook zelfvertrouwen ten aanzien van je eigen persoonlijkheid en efficiënt handelen. Daarnaast zie je wat je graag wilt in je werk en hoe je met verschillende karakters van mensen om kunt gaan (DISC).

Weer solliciteren na 28 jaar, hoe begin je?

Tijdens onze gesprekken bewoog Anita met mij mee en was duidelijk in de strategie die we moesten nemen. Dat was voor mij een stok achter de deur want bijvoorbeeld solliciteren had ik 28 jaar niet gedaan. Ik schreef tips of kreten op om daar meteen in de praktijk wat mee te doen, bijvoorbeeld het uitschrijven van mijn specialisaties; waar ben ik goed in en waarom? Waarom de hoge lat? Waar word ik blij van? Schrappen, delegeren en uitstellen, een woordveld “boos zijn”, mijn Portfolio bijhouden, mijn CV afmaken, kijken op websites, workshops volgen. Dit allemaal om met een goed gevoel naar werk toe te werken.

Ik kreeg steeds meer inzicht. Wat had ik eigenlijk onmogelijk veel gedaan tot juli 2015! En wat werden er veel eisen aan mij gesteld in een situatie waarin mijn vriend ook de nodige zorg nodig had en ikzelf de nodige rust moest nemen. Het werd tijd voor die rust!

Meer rust en zelfvertrouwen

In januari 2016 had ik voor het eerst een uitkering en daar had ik moeite mee, ook al werkte ik op dat moment nog 12 uur en was ik mantelzorger voor mijn vriend. Ook was ik door het gedoe op mijn vorige werk onzeker geworden. Ik kon daar goed met Anita over praten en door de gesprekken met haar kon ik weer omdenken naar mogelijkheden en zelfvertrouwen.

Een nieuwe mogelijkheid kwam er in februari 2016: ik mocht de zwangerschapsvervanging doen van mijn naaste collega in de gehandicaptenzorg. Wat werd dat een fijne tijd op mijn oude stekkie met 28 uur. De uitkomsten van de gesprekken en de opdrachten bij Cvites pasten precies in het werk wat ik deed, maar in juni stopte dat werk weer.

Een ander kan niet ruiken wat jij wilt 

Inmiddels kreeg ik een nieuwe leidinggevende die mijn achtergrond niet goed kende. Ik wilde wel aangeven dat ik heel graag mijn oude baan weer terug wilde wanneer daar de mogelijkheid zou zijn, maar ik vond mezelf een aasgier. Anita ontkrachtte dat meteen en zei dat de werkgever niet kan ruiken wat jij wilt. Ik moest duidelijk zijn! Ook dat leerde ik bij haar, nóg duidelijker zijn in wat je wilt. En dat deed ik.

En toen geschiedde het wonder! Een collega had ook twee banen en een gezin en dat werd haar te druk. Ze had haar ontslag ingediend. Mijn twee andere collega’s wilden mij graag op die plek hebben en zo mocht ik de baan opvullen.

Het resultaat: rust, zekerheid en ruimte voor mezelf

Ik werk nu alweer een half jaar met heel veel plezier 28 uur bij de instelling waar ik in augustus 30 jaar werk. De uitbreiding van uren geeft mij de rust en zekerheid die ik nodig heb. Ook hier zijn genoeg uitdagingen maar de lat hoeft niet zo hoog.

Ik heb meer vrije tijd en dit was ook een wens waar ik nu aan toe kan geven voor mijzelf en wat nodig is voor de mantelzorg voor mijn vriend. Ook werk ik maximaal één middag als logopedist bij het kind en de ouders thuis voor een logopediepraktijk en deze combinatie vind ik geweldig!

Ik heb veel over mezelf geleerd tijdens mijn gesprekken met Anita. Ik heb met meer zelfvertrouwen veel plezier in mijn werk. Ook heb ik weer een actuele CV maar ik denk niet dat ik die de komende jaren nodig heb 🙂

Anita en Cvites dank jullie wel voor jullie steun in een moeilijke maar belangrijke fase in mijn leven.

Ilse