Droombaan!

Marten van der Molen

Enthousiast stapte hij binnen voor zijn eerste outplacementgesprek. Hoewel hij net vernomen had dat zijn ‘goede baan’  als leidinggevende van een groot operationeel team zou komen te vervallen, was er weinig frustratie bij hem waarneembaar over de ontstane situatie. Opvallend; want in de meeste gevallen moet er aan het begin van een outplacementtraject eerst de tijd worden genomen om de situatie een plek te geven, met in het achterhoofd de welbekende verwerkingscurve.

Tijdens ons eerste kopje koffie legt hij uit dat hij de ontstane situatie als een kans zag waarop hij onbewust al lange tijd had gewacht. Uiteraard was hij wel een paar dagen van slag geweest toen hem het nieuws over zijn aanstaande boventalligheid werd medegedeeld, maar nu kreeg hij net dat duwtje dat nodig was om eindelijk te gaan doen wadroomt hij het allerliefste zou willen doen. De reden dat hij deze stap tot op heden nooit had gezet, was dat zijn huidige baan ‘wel acceptabel’ was. Uit eigen beweging had hij het niet
aangedurfd om uit zijn comfortzone te stappen. De ontstane situatie was  voor hem precies dat wat hij nodig had om eindelijk zijn droombaan te gaan zoeken.

Waar hij wel behoefte aan had, was ondersteuning, om zich bewust te worden van zijn specifieke talenten en sterke punten, om zich beter te kunnen profileren op het terrein waarin hij nu zijn droombaan wilde gaan vinden. Dit vond hij lastig omdat hij, evenals de meeste mensen, zijn talenten als vanzelfsprekend zag en zich onvoldoende bewust was van de uniekheid hiervan.

Na een drietal coaching sessies, waarbij de inzet van een TSI-Talentenprofiel een belangrijk loopbaaninstrument voor hem was, werd hem duidelijk waarom hij zich zo graag in het door hem zelf gekozen werkveld wilde begeven. En minstens zo belangrijk; welke talenten hij zou kunnen ontwikkelen en hoe hij deze goed zou kunnen overbrengen.

Na afronding van de derde sessie hebben we een kennismakingsgesprek voor hem gearrangeerd bij een organisatie die uitstekend aansloot  bij zijn passie, talentenprofiel en zijn ideeën over datgene hij het liefste wilde gaan doen. Deze kans heeft hij met beide handen aangegrepen en de betreffende organisatie is inmiddels een zeer gemotiveerd teamlid rijker. Een collega die zich dagelijks bezig mag houden met hetgeen hij het liefste doet en hiermee  ook nog bijdraagt aan het verwezenlijken van de organisatiedoelen.

Ja, het is voor mij elke keer weer geweldig om iemand op deze wijze te kunnen begeleiden bij het vinden van zijn/haar droombaan!